1. Firmanızı kısaca tanıtıp iklimlendirme ürünlerinizle ilgili bilgi verir misiniz?
Türkiye’nin lider teknoloji üreticilerinden biri olan Vestel Şirketler Grubu 18’i yurtdışında olmak üzere toplam 28 şirketten oluşuyor. Teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge odaklı çalışmalarımızla hem ülkemizin hem de dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden biri olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ürettiğimiz teknoloji her yıl dünyanın en prestijli inovasyon ve tasarım yarışmalarından onlarca ödül alıyor. 157 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor, 23 yıldır elektronik sektörünün ihracat şampiyonu olmanın gururunu yaşıyoruz.
Vestel olarak, Avrupa TV pazarının ilk 2, beyaz eşya pazarının ilk 5 üreticisinden biri, Türkiye’de TV pazarında lider, beyaz eşya pazarında ilk üç üreticiden biri konumundayız. Tüm üretimimizi Avrupa’nın en büyük fabrikalarından biri olan Manisa’daki Vestel City’de gerçekleştiriyoruz.
2. Pandemi dönemi ile birlikte turizm sektörünün kullanımına sunduğunuz iklimlendirme alanında yeni ürünleriniz var mı? Varsa açıklar mısınız?
Otellerde konforun en iyi şekilde sağlanabilmesi için, sessiz ve düşük enerji harcayan ve bakımı kolaylığı sunan iklimlendirme sistemleri geliştiriyoruz. Otel projelerimizde otomatik kar üfleme ve toz temizleme fonksiyonu olan Vestel’in VRF sistemlerindeki en yenilikçi ve üst segment ürünü V6 serisini kullanıyoruz. Ürünümüzün özellikleriyle ilgili bilgi vermek gerekirse; V6 serisi 2 HP’lik aralıklarla 8 HP ile 32 HP arasında geniş bir kapasite sunarken, 96 HP’ye kadar da çözüm sunabiliyor. Enerji Yönetim Sistemi (EMS), Gelişmiş Buhar Enjeksiyonlu (EVI) Kompresör, Üçlü yapılandırma gibi yeniliklerin yanında uzun borulama mesafeleriyle kusursuz mühendislik çözümleri üretiyor.
Vestel V6 ve V6-I serisi VRF dış ünitelerin gece sessiz çalışma modu sayesinde ses seviyesi 15 desibel (A) azaltılabiliyor. Vestel V6R serisi ısı geri kazanımlı dış üniteler ile aynı sisteme bağlı olan farklı odaların bir kısmında ısıtma yapılırken, bir kısmında soğutma yapılabiliyor. Otel projelerinde sıklıkla kullanılan asma tavan içine gizlenebilen iç üniteler, estetik bir çözüm sunarken hava filtreleriyle hijyenik bir ortam oluşturuyor. Ayrıca duvar tipi iç üniteler gelişmiş BLDC fan teknolojisiyle düşük enerji tüketimi ve düşük ses seviyesine sahip.
3. İklimlendirme sektöründe son trendler nelerdir?
2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren hayatımızı etkileyen pandemi iklimlendirme sektöründe de gelişme değişimleri de etkiledi. Özellikle hava yoluyla bulaşan bakteri ve virüslerin artması bu alana dönük çalışmaları hızlandırdı. Bu süreçte iklimlendirme çözümleri de virüs ve bakterilerden korunma için önemli hale geldi. Biz de bu alandaki çalışmalarımızı her geçen gün geliştirmeye özen gösteriyoruz. Tozları yakalayan çözümlerimizin yanında gün ışığı pro teknolojili klimalarımızla Covid-19 dahil virüs ve bakterilerin %99,99’unu yok eden çözümler sunuyoruz.
4. Otellerin iklimlendirme ürün tercihlerinde neler öne çıkıyor? Sektör profesyoneli olarak bu konuda otellere neler önerirsiniz?
Otellerin iklimlendirme tercihlerinde ekonomik ve teknolojik ürünlerin yanında hijyen sağlayan ve çevreye dost ürünler öne çıkıyor. Havayı temizleyen ürünler ve enerji verimliliğine uygun tasarruf sağlayan ürünler son dönemde oldukça tercih ediliyor. Bu konuda otellerin hem çevreye hem de insan sağlığına duyarlı ve aynı zamanda sessiz çalışan ve enerji tasarrufu sağlayan ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz.
5. Genel olarak sektörünüzün ve sizin otellerle yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir? Pandemi döneminin etkilerinin sektöre ve size ne şekilde yansıdığını açıklar mısınız?
Diğer bütün sektörlerde olduğu gibi bizim içinde bulunduğumuz beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektörü de pandeminin etkilerini yakından hissetti. Mağazalarda yaşadığımız ziyaretçi düşüklüğü ve turizmin uzun bir dönem durma noktasına gelmesi de otellerle gerçekleştirdiğimiz ticari iş birliklerimizi de olumsuz yönde etkiledi. Aşılanma oranlarının artmasıyla birlikte eski hareketliliğimize yavaş yavaş ulaşmaya başladık.
6. Aşılamanın artması ve kısıtlamaların hafifletilmesiyle turizm sektörünün canlanacağı beklentisi var. Otellerin talepleri bağlamında, bu yeni dönemdeki beklentileriniz, hedefleriniz nelerdir?
Artan aşılanmayla birlikte birçok sektörde kısıtlamalar kalktı ve ekonomik olarak bir canlanma görülmeye başladı. Otellerin kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte turizm sektöründe yatırımlar ve satın alma süreçleri de hızlandı. Burada otellerin aldığı önlemler misafirlerine sundukları olanaklar da etkili oldu. Güvenli bölgeler hem yerli hem de yabancı turistin tercih sebebi oldu. Yeni dönemde mevcut otellerin yeni yatırımlar yapacağı ve sektöre yeni üyelerin katılacağını bekliyoruz. Bizim hedefimiz ise gelişmiş teknoloji ve çözümlerimizi daha fazla sektör temsilcisiyle buluşturmak ve daha çok otel misafirine konforlu bir tatil deneyimi yaşatmaya katkıda bulunmak.